Een veilige kerk

In de media heb je vast al van machtsmisbruik, manipulatie of misbruik op seksueel gebied binnen bedrijven, kerken of op scholen gehoord. Omdat Rafael Nederland een organisatie is waarbij veel gemeentes en bedieningen zijn aangesloten en dus vele mensen op allerlei manieren en in veel verschillende rollen betrokken zijn, willen we zorgen dat op het moment dat je  geconfronteerd wordt met een situatie, je betrouwbare en professionele hulp kunt inroepen.

Vertrouwenspersoon

Allereerst is er een vertrouwenspersoon aangesteld waar je advies kunt inwinnen: vertrouwenspersoon@rafael.nl.

Mocht je in een situatie terechtkomen, ga dan allereerst naar de leidinggevende personen binnen jouw eigen gemeente toe. Heb je juist een vraag ten opzichte van deze personen, dan kan je gebruik maken van genoemd e-mailadres.

Meldpunt misbruik of manipulatie

Dit is het punt waar je een klacht over (vermeend) misbruik of manipulatie kunt melden: meldpunt@rafael.nlLet op! Dit meldpunt is uitsluitend bedoeld voor meldingen van misbruik of manipulatie!

De melding wordt beantwoord door een van de vertrouwenspersonen van Rafaël Nederland. De vertrouwenspersoon is een hulpverlener die u in een eerste gesprek te woord staat om na te gaan hoe je het beste geholpen kunt worden wanneer er sprake is van manipulatie of grensoverschrijdend gedrag  t.o.v. jou. Dit meldpunt kan je ALLEEN gebruiken voor melding en hulp bij misbruik door leidinggevende binnen jouw gemeente. In eerste instantie ben je dus aangewezen op een melding binnen jouw eigen gemeente.

Wij willen je er nog op wijzen dat mocht je gebruik maken van dit meldpunt, er altijd de verplichting is tot dossiervorming. Het is dus niet een vrijblijvende melding. Mocht je twijfelen aan de stap, neem dan eerst contact op om advies in te winnen.

Stichting Evangelisch Meldpunt (SEM)

Rafaël Nederland is tevens aangesloten bij Stichting Evangelisch Meldpunt (SEM). Dit betekent dat de Rafaël gemeenschappen bij het landelijke SEM-meldpunt terecht kunnen met klachten over machtsmisbruik.

Het SEM is op werkdagen telefonisch te bereiken van 9.00-17.00 uur via 085 - 488 14 40. Na een telefonische intake is er de mogelijkheid voor een vervolggesprek met een bij de SEM betrokken vertrouwenspersoon, die in het dagelijks leven werkzaam is als hulpverlener. Deze kan jou eventueel doorverwijzen naar gespecialiseerde hulpverleners of advocaten of naar de SEM-klachtencommissie.

Blijf verbonden!

Ontvang nieuws, activiteiten en bemoedigingen direct in uw inbox.